Initiatiefnemer en artistiek leider

Created with Sketch.

Sara Vrugt ontwerpt met textiel en draad, humor en een idealistische inslag. Haar borduurwerken en participatieve projecten raken aan maatschappelijke thema's. Met haar werk laat ze mensen met een frisse blik naar het dagelijks leven kijken.
Binnen de omvangrijke projecten die ze opzet zoekt ze naar de kleine verhalen, in het persoonlijke contact met deelnemers weet ze vertrouwen te wekken en te geven. Ze brengt aan de deelnemers en de thema’s die ze belangrijk vindt een ode met zachte materialen, een trage techniek en heel veel aandacht.

Deirdre Carasso – directeur Stedelijk Museum Schiedam, opdrachtgever:
"Sara Vrugt heeft de artistieke leiding van ons project Vaandels & Verhalen in 2017 op zich genomen. Sara deed dit fantastisch: artistiek ambitieus, kwalitatief hoogstaand en doordacht, en tegelijk realistisch, praktisch en zorgvuldig in haar aanpak. Ze weet een mooie balans te vinden tussen haar eigen visie en samenwerken met allerlei mensen. Zo heeft ze een belangrijke bijdrage geleverd aan het opnieuw wortelen van het Stedelijk Museum Schiedam in de stad."

www.vrugt.com

Projectpartners

Created with Sketch.

TreeSisters | 99.000 bomen in de tropen

De aanplant van 99.000 bomen in de tropen wordt verzorgd door TreeSisters, De missie van TreeSisters is: jaarlijks miljoenen bomen planten in de tropen, het voorzien in eerlijk betaalde arbeid voor de vrouwelijke bomenplanters en bewustwording vergroten van de eenheid van mens en planeet. 

Sara steunt TreeSisters met een percentage van de opbrengsten van haar duurzame tafellinnen: SUSTAINED.
www.treesisters.org

Centrale Bibliotheek Den Haag | locatie winteratelier

De eerste locatie voor het pop-up atelier is de Centrale Bibliotheek in Den Haag. De Bibliotheek verbindt zich met plezier aan dit project. Deze zeer centrale, zichtbare en laagdrempelige instelling trekt dagelijks meer dan 3000 bezoekers.
www.bibliotheekdenhaag.nl

The Beach Amsterdam | locatie lenteatelier 

In de lente strijkt het pop-up atelier in Amsterdam neer. Bij de social designers van The Beach in broedplaats Garage Notweg in Nieuw-West.
www.thebeach.nu

Hortus Botanicus Leiden | locatie zomeratelier

De derde locatie voor het pop-up atelier is de Hortus Botanicus in Leiden. De Hortus herbergt een schat aan kennis en informatie over bomen en planten. Het atelier strijkt neer in de kas achter de entree, een groene oase vol tropische reuzen.
www.hortusleiden.nl

De Museumfabriek Enschede | locatie herfstatelier

Na Den Haag, Amsterdam en Leiden streek de 100.000-bomen-karavaan neer in Enschede, van oudsher een echte textielstad. De natuurhistorische- én textielcollecties vormen een prachtige biotoop voor dit project.
www.demuseumfabriek.nl

Panorama Mesdag Den Haag | locatie onthulling

De onthulling van het kunstwerk vond plaats in Panorama Mesdag in Den Haag op 6 maart 2021. Het werk werd er getoond in een van de tentoonstellingszalen; een modern panorama dat net als dat van Mesdag al je zintuigen prikkelt.
www.panorama-mesdag.nl

Stadsdeel Segbroek - Gemeente Den Haag | Spiraalbos planten in Wijkpark de Verademing

Samen met de afdeling Groen van Stadsdeel Segbroek is in november 2022 het eerste deel van de bomen in Nederland geplant in een Spiraalbos in Wijkpark de Verademing.
Lees meer

Atrium City Hall | Expositie voor de hele stad en startlocatie bomen planten

Het Atrium Den Haag is een prachtige locatie waar iedereen wel eens komt, de meest publieke plek van de stad!
Op de 20 november 2022 opent de tentoonstelling van het geborduurde bos hier,geeft Ensemble Klang een betoverend concert over bomen én start hier de optocht richting Wijkpark De Verademing waar de eerste Nederlandse bomen geplant worden.
www.atriumcityhall.nl

Fondsen

De fondsen die dit project steunen zijn het BankGiro Loterij Fonds, VSB Fonds, Gemeente Den Haag Culturele Projecten, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Fonds 1818, de Gravin van Bylandt-stichting, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting Stokroos en Stroom Den Haag. Ook alle donateurs die bijgedragen hebben aan de crowdfunding zijn onmisbaar geweest; zonder hen zou het kunstwerk niet tot stand kunnen komen, DANK!!!

Productie, marketing en educatie

Created with Sketch.

Sandra Scholtes | Productie en werving
Na een lange tijd in het onderwijs heeft Sandra haar ervaring en kennis gecombineerd met haar interesse voor kunst en cultuur. Daarin heeft zij zich gespecialiseerd in projectorganisatie binnen de culturele sector. Haar drijfveer is om samen met anderen te werken aan een geslaagd project voor bezoekers en deelnemers.
Voor 100.000 bomen richt Sandra zich op de ondersteuning van productie en werving van het hele traject.
Sandra op LinkedIn

Marjan Alkema | social media en crowdfunding
Marjan houdt van creëren, schrijven en het bedenken van nieuwe invalshoeken, maar ook van cijfers, analyse en het ontwikkelen van strategie. Laten dit nou precies dé ingrediënten zijn die bij online marekting van pas komen.
Ze helpt de online zichtbaarheid van 100.000 bomen te vergroten met haar enthousiaste en goed geschreven berichten.
Marjan op LinkedIn

Carola van der Heijden | Publiciteit en crowdfunding
Carola is cultuurmarketeer en kunsthistoricus. Haar bedrijf heet Cultuurvlinder met als ondertitel ‘verbindt mensen met cultuur’ en dat is precies wat ze doet! Ze werkt in de culturele sector, van theater tot beeldende kunst en als marketeer, fondswerver of projectleider van kunstprojecten.
Voor 100.000 bomen houdt ze zich bezig met crowdfunding, marketing en publiciteit.
www.cultuurvlinder.nl

Tekst, vorm, beeld, video en geluid

Created with Sketch.

Nina Mathijssen en Marnix de Klerk | Ontwerp campagnebeeld
Detour (Nina en Marnix) is een multi-disciplinair grafisch ontwerpbureau met de nadruk op visuele communicatie, campagnes en illustratie. Detours werkzaamheden zijn tweeledig; aan de ene kant bestaat het uit het ontwikkelen van de strategie en het ontwerpen van sociaal activistische campagnes. Aan de andere kant is Detour werkzaam in de culturele sector en voor bedrijven waarbij vorm altijd de inhoud versterkt. Handwerk en handschrift speelt hierbij een belangrijke rol.
Voor 100.000 bomen ontwerpt Detour de visuele communicatie, alsmede de publicatie achteraf.
www.takeadetour.eu

Casper Thomson | Atelierinrichting
Meubelstoffeerder Casper is van alle markten thuis en verzorgt hand en spandiensten rondom de inrichting van het atelier. Van Haags eikenhout maakte hij de reusachtige borduurramen waar het hele jaar aan gewerkt wordt.
www.thomsons.nl

Bruno van den Elshout | Fotografie
Bruno geeft vorm aan kunst- en onderzoeksprojecten die uitnodigen tot waardevolle ontmoetingen tussen mensen, ideeën en werelden. Hij doet dit met de bedoeling om constructieve, coöperatieve en duurzame manieren van samenleven en -werken te onderzoeken en te beoefenen. In 2012 fotografeerde hij een jaar lang ieder uur de Noordzeehorizon. Eerder reisde hij een jaar door Europa om 2700 jongeren te interviewen over hun dagelijks leven.
Voor 100.000 bomen verzorgt hij de fotografie van het proces en het eindresultaat.
www.photologix.nl

Marlies Hofstede | Fotografie
Marlies werkt als lifestyle fotograaf. Haar specialisme is het creëren en onderzoeken van fotografisch beeld. Het maakt haar blij om autonoom of samen met een team mooi uitgelichte foto’s te maken die beloftes, dromen en wensen verbeelden.
Voor 100.000 bomen heeft ze in het Winteratelier meermaals de sfeer gevangen en de deelnemers en teamleden geportretteerd.
www.marlieshofstede.nl

Sanne Vermaas | Video
Sanne maakt ze films met een oprecht karakter. Soms rauw, soms gepolijst, ontwapenend door beeldspraak. Een glinstering in de ogen of een lach op het juiste moment; zo vertaalt ze een verhaal naar een krachtige film. Sanne maakt onder andere films over duurzaamheid, zorg, burgerparticipatie en culturele projecten.
Voor 100.000 bomen verzorgde Sanne de wervende video vooraf, de crowdfundingsvideo en maakt ze een documentaire over het proces en het eindresultaat.
www.evariste.nl

Lise Lotte ten Voorde | Artikel publicatie
Lise Lotte studeerde museologie en journalistiek en volgde de opleidingen Filosoferen met kinderen en jongeren en Mindfulness in het museum. Haar focus ligt op trage kijk-technieken zoals mindfulness en VTS. Heel Lise Lotte’s eclectische praktijk (schrijven, cultuureducatie, filosoferen en productie/organisatie - van boerenmarkt tot het repareren van de wereld) is gestoeld op een filosofie van aandachtig stilstaan en mensen op een andere manier laten kijken en ervaren. Daartoe zoekt ze naar door nieuwsgierigheid gedreven ingangen tot kunst, cultuur en andere belangrijke kwesties om zo tot een groter inzicht en diepe verbondenheid met de dingen te komen. De hermetische uitleg mag van haar overboord. Lang leve de verwondering!
Voor 100.000 bomen verzorgt ze de voorbereiding van het verhalen verzamelen en de teksten in de publicatie.
www.cultuurcocktail.eu

Arno Peeters | Audiotour
Arno is autodidact geluidsvormgever, componist en radiomaker. Hij was een van de eerste techno-artiesten van Nederland en won in 1998 een prestigieuze compositieprijs tijdens het International Rostrum for Electroacoustic Music. Sinds eind jaren ’90 componeert hij soundscapes in surround, binaural of 3D. Momenteel monteert hij in zijn eigen studio radio en podcasts, geeft ook vorm aan audiotours en hoorspelen of doet geluid bij beeld. Ook geeft hij workshops, gaf jarenlang advies bij het Mediafonds en nu bij het NPO Fonds.  Voor 100.000 bomen verzorgt hij een driedimensionaal klankbeeld dat als 'audiotour' te horen is in de installatie.
www.tapetv.nl

Annet Breure | Plantenverhalen in het atelier
Annet Breure vertelt in het atelier af en toe Plantenverhalen; over de symboliek, de geschiedenis en het gebruik van planten vanuit cultuurhistorisch perspectief. Eeuwenoude volksverhalen laten de historie leven en verbinden met het nu, want we beleven het verhaal nu opnieuw. Annet wil zo luisteraars in aanraking laten komen met hun eigen cultureel erfgoed en met andere ogen naar de omgeving om hen heen, de planten, laten kijken.
www.plantenverhalen.nl

Borduurbegeleiders

Created with Sketch.

Majo van der Woude
Voor Majo betekent borduren het creëren, het bestuderen, het bewaren maar ook doorontwikkelen van oude technieken, het overdragen van deze kennis en kunde en het samenzijn en samenwerken met gelijkgestemden in (community)projecten. Naast het geven van borduurworkshops en -cursussen heeft zij o.a. het borduurproject Gothic Gestures van Marinus Boezem in de Oude Kerk (2016/2017) begeleid.
www.treeofneedlework.nl

Paola Varela Marnich
Paola komt uit Chili, woont in Den Haag en geeft Spaanse les. Sinds 2009 doet zij als deelnemer mee aan verschillende projecten van studio vruGt en van andere kunstenaars.
Paola wil de borduurders met plezier en verantwoordelijkheid begeleiden bij het technische aspect van het ambacht en deelnemers motiveren het beste uit zichzelf te halen.
www.paolavarelam.nl

Willemien Westenenk
Willemien bestierde tot voor kort met verve Werkplaats Willemien, een meubelstoffeerderij in de Amsterdamse Pijp. Ze heeft een grote liefde voor het ambacht en een groot hart voor de natuur.
Willemien op Instagram

Willemijn Nijman
Tijdens het herfstatelier in Enschede is Willemijn bijgesprongen als begeleider. Zo beperken we het reizen vanuit de randstad. Willemijn is kunstenaar en maakt mozaïekobjecten, portretten op stof en vrij werk.
Willemijn op Insta

Verhalenverzamelaars

Created with Sketch.

Lizzy de Wilde is dol op verhalen. Als tekstschrijver probeert ze verhalen van anderen zodanig in woorden te vatten dat ze lekker lezen én blijven hangen. Tijdens het kunstproject 100.000 bomen en een bos van draad helpt ze de bezoekers van het pop-up atelier om hun natuurervaring onder woorden te brengen. Wat zijn hun herinneringen aan klimbomen, boswandelingen of aan die vakantie in dat houten huisje midden in de wildernis? Lizzy stelt vragen, vat samen en moedigt aan om te vertellen. En maakt er een mooi verhaal van. Als uitgangspunt voor het borduurwerk. Haar eigen verhaal? Ze is gek op de zee, heeft dit jaar haar eerste soep gemaakt van zelf verbouwde buurttuin-groenten, werkt in het geheim aan een solovoorstelling en danst veel te weinig.

www.lizzydewilde.nl

Overige teamleden: Liselotte Vaessen, Anne Anina, Trees Steeghs, Kristel Zweers, Sophie van der Eijk, Roos Berendsen en Marielle Matthee.

Stichting Verweven

Created with Sketch.

is de stichting achter '100.000 bomen en een bos van draad'. Haar doelen zijn het bevorderen van culturele projecten met een artistieke, ideële of sociale strekking. 

RSIN nummer 859998812
KvK-nummer 74704958 

Samenstelling van het bestuur

Esther Didden | Voorzitter 
Leo Sterrenburg | Penningmeester
Riëtte van Raamsdonk | Secretaris

 

Beloningsbeleid

De Governance Code Cultuur wordt gevolgd. Stichting Verweven heeft geen personeel in dienst.