Nieuwtjes tijdens het maakproces 2020 - 2021

13 december 2021

100.000 BOMEN!!!

Na twee jaar donaties inzamelen is het zo ver: er is voldoende voor 100.000 nieuw aan te planten bomen. 
In de nieuwsbrief van november berichtte ik dat de teller op 98.690 bomen stond. Een tijd later vroeg een vrouw me hoeveel er nodig was om daar 100.000 van te maken, en de volgende dag stond het op de rekening!

9 december

Wethouder wil ook bomen

Op 17 november 2021 sprak Sara in de commissievergadering van de gemeente Den Haag in, om te pleiten voor een plek waar 1000 bomen kunnen groeien.
Het antwoord van wethouder Mulder: "Een buitengewoon sympathiek initiatief. We gaan kijken of dat een plek kan krijgen in de Binckhorst of op een andere plek in de stad. ... Dus dank aan mevrouw Vrugt!"

14 november

Concert in AMARE afgelast

Vanwege de nieuwe coronamaatregelen is de voorstelling van Ensemble Klang en het Bos van draad op 21 november in AMARE helaas afgelast. Mocht er een nieuwe mogelijkheid komen volgt informatie daarover hier en in de nieuwsbrief.

25 oktober

Rondleiding op 6 nov

De curator van de tentoonstelling Rettet den Wald! - Anne Berk (what's in a name!) - geeft persoonlijk een rondleiding door de tentoonstelling op 6 november. Boek hier een kaartje.

13 september

Het land in!

Na Den Haag reist het doek naar Nijmegen. Vanaf 18 september is het te zien in de groepstentoonstelling Rettet den Wald! Save the forest! Red het bos!, naast een film van Joseph Beuys, die zich decennia geleden ook al inzette voor het bos. Welkom in Museum het Valkhof!

25 augustus 

Concert in het bos

In samenwerking met Ensemble Klang zetten we een magische ervaring neer in Theater de Nieuwe Regentes op 4 september om 16.00 uur

15 juni 

Thuis nagenieten?

Heb je de tentoonstelling bezocht maar de podcast / audiotour niet (helemaal) beluisterd? Hier kun je 'm terug luisteren.

3 juni 

Kom dwalen door het bos

Eindelijk is het zover. Het bos van draad is te bezoeken in Museum Panorama van Mesdag. Kom langs en laat je verwonderen.

17 april 

Kijk de opening terug

De online opening is hier terug te kijken. Het is zowel de opening van 100.000 bomen als van de Schilders van het Panorama van Mesdag. Ons project zie je vanaf de 23e minuut.

11 april 

De onthulling is aanstonds

Op 16 april wordt het kunstwerk online onthuld, via de kanalen van Museum Panorama Mesdag. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

19 maart 

Het boek is uit! 

Het boekje over het project is klaar, de fotografen, tekstschrijvers, vormgever en drukker hebben er iets prachtigs van gemaakt. Bestel 'm nu alvast via deze link.

4 januari 

De laatste steekjes 

Nog tot en met 5 februari werken we aan de laatste loodjes op het doek. Wil jij meehelpen in Sara's eigen atelier in Den Haag? Lees alle informatie goed en meld je aan via deze link.

17 december 

Win een bomenpakket

Via de BankGiro Loterij kun je komende weken kans maken op een bomenpakket met daarin sokken, ansichtkaarten en een borduursetje voor 10 blaadjes! Schrijf je in.

19 november 

Blog over 100.000 bomen 

Mieke Klaver, borduurder van het eerste uur, onderzoeker en culturele duizendpoot schreef een blog over het project voor het LKCA - Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst.
Hier te lezen!

8 november 

Een podcast over 100.000 bomen 

Annet Breure, onze eigen verteller van Plantenverhalen, maakte een podcast aflevering over het project. Heel leuk om terug te luisteren!

17 november 

Verhalendag in Enschede

Op 29 november organiseren we een verhalendag waarin Nathalie Baartman  je meeneemt langs verschillende natuurervaringen - van eerste klimboom tot een avontuurlijke nacht in het bos.

Laat je verrassen door de verhalen van zowel bekende Twentenaren als vertellers uit het publiek; er is gelegenheid om ook zelf een natuurervaring te vertellen! 

5 september 2020

Herfstatelier in Enschede

Na Den Haag, Amsterdam en Leiden trekt de 100.000-bomen-karavaan dit najaar naar Enschede, van oudsher een echte textielstad. In dit vierde seizoen zijn we te gast in De Museumfabriek, dat met zijn natuurhistorische- én textielcollecties een prachtige biotoop voor dit project zal vormen.

Hopelijk tot daar en dan!

14 juni 2020

Verhalendag in Amsterdam

Op 28 juni organiseren we een middag rondom de maakbare natuur en de stadsnatuur.

Kunstenaarsduo Tijdmakers brengt een ode aan de iep. De iep is dé boom van Amsterdam. Meer dan 75.000 iepen brengen elk jaar het feest van die wervelende iepenzaadjes: de lentesneeuw. 
Kunstenaar Diana Scherer vertelt over haar werk waarin ze plantenwortels tot bijzondere tapijten laat verweven.

15 mei 2020

Al het nieuws op een rijtje

We gaan weer van start na deze periode van quarantaine. Lees de nieuwsbrief voor alle updates.

1 april 2020

Borduur in gedachten zij aan zij

We hebben thuis-borduurpakketten gemaakt zodat het bos toch kan blijven groeien.

Update: De eerste 100 pakketjes waren binnen anderhalf uur op! Maar we maakten er meer, wel 600. Inmiddels zijn ze allemaal op.

15 maart 2020

Nieuwe manier om samen te borduren

Vanwege de maatregelen rondom het corona-virus is het atelier tijdelijk dicht. We werken aan een manier om toch, ieder vanuit huis, samen verder te kunnen borduren. Meer informatie volgt rond 1 april.

1 maart 2020 

Het grote BOMEN debat

15 maart 2020
14:00 tot 16:30 uur
Centrale Bibliotheek Studio B

Gratis toegang


Inspirerende en prikkelende gesprekken over de rol en het nut van bomen en ander groen in je straat, buurt en wijk. Maakt groen in de buurt ons gezonder en gelukkiger, en hoe dan? Wat kunnen we zelf doen?

Presentatie: Jean-Pierre Geelen.

21 februari 2020

Gezocht: verhalenverzamelaars

Ben jij nieuwsgierig naar anderen en kun je goed luisteren? Doe mee aan het project als verhalenverzamelaar. Je bent een of twee keer per week aanwezig in het pop-up atelier. Daar weet je bezoekers op hun gemak te stellen en nodig je ze uit om te vertellen over een bijzondere natuurervaring. 

30 januari 2020

Gezocht: een fijne gastvrouw/-heer/-mens

Er zijn zo veel deelnemers en geïnteresseerden dat ons team nog wel wat ondersteuning kan gebruiken!

Vind je het leuk om mee te helpen in een inspirerende omgeving? We zijn op zoek naar enkele vaste vrijwilligers die bezoekers uitleg geven over het project.

Draag je kunst en de natuur een warm hart toe? Wil jij ook graag positief bijdragen? Word dan onderdeel van ons fijne team!

10 januari 2020

Partner voor 1.000 Nederlandse bomen: IVN

IVN plant Tiny Forests in heel Nederland. Over dit project zijn ze heel enthousiast en daarom planten ze speciaal voor de donateurs van het project een mini bos van 1.000 bomen. De locatie wordt tegen eind 2020 bekendgemaakt.


1 december 2019

Partner voor 99.000 bomen: TreeSisters

Sara steunt de non-profit organisatie TreeSisters nu al met een percentage van de opbrengsten van haar label SUSTAINED. De opbrengsten van het project 100.000 bomen gaan voor 100% naar TreeSisters. Hun missie is: jaarlijks miljoenen bomen planten in de tropen, het voorzien in eerlijk betaalde arbeid voor de vrouwelijke bomenplanters en bewustwording vergroten van de eenheid van mens en planeet.