Initiatiefnemer en artistiek leider

Created with Sketch.

Sara Vrugt ontwerpt met textiel en draad, humor en een idealistische inslag. Haar borduurwerken en participatieve projecten raken aan maatschappelijke thema's. Met haar werk laat ze mensen met een frisse blik naar het dagelijks leven kijken.
Binnen de omvangrijke projecten die ze opzet zoekt ze naar de kleine verhalen, in het persoonlijke contact met deelnemers weet ze vertrouwen te wekken en te geven. Ze brengt aan de deelnemers en de thema’s die ze belangrijk vindt een ode met zachte materialen, een trage techniek en heel veel aandacht.

Deirdre Carasso – directeur Stedelijk Museum Schiedam, opdrachtgever in 2017:
"Sara Vrugt heeft de artistieke leiding van ons project Vaandels & Verhalen in 2017 op zich genomen. Sara deed dit fantastisch: artistiek ambitieus, kwalitatief hoogstaand en doordacht, en tegelijk realistisch, praktisch en zorgvuldig in haar aanpak. Ze weet een mooie balans te vinden tussen haar eigen visie en samenwerken met allerlei mensen. Zo heeft ze een belangrijke bijdrage geleverd aan het opnieuw wortelen van het Stedelijk Museum Schiedam in de stad."

www.vrugt.com

Projectpartners

Created with Sketch.

Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) | 1.000 bomen in Nederland
IVN natuureducatie is altijd op zoek naar nieuwe, verrassende manieren om mens en natuur met elkaar te verbinden. Met concepten als Tiny Forest, BinnenBos en de Nationale Buitenlesdag brengt IVN de natuur dichtbij. Natuur in de vensterbank, de tuin, het schoolplein en de buurt; kinderen die op een jonge leeftijd een band met de natuur opbouwen, zijn niet alleen gezonder en gelukkiger maar ook meer maatschappelijk betrokken. Op deze manier leidt IVN spelenderwijs de natuurbeschermers van de toekomst op.
Voor '100.000 bomen' coördineert Daan Bleichrodt de aanplant van duizend bomen in een Tiny Forest op maat.
www.ivn.nl/tinyforest

TreeSisters | 99.000 bomen in de tropen
De aanplant van 99.000 bomen in de tropen wordt verzorgd door TreeSisters, De missie van TreeSisters is: jaarlijks miljoenen bomen planten in de tropen, het voorzien in eerlijk betaalde arbeid voor de vrouwelijke bomenplanters en bewustwording vergroten van de eenheid van mens en planeet. 

Sara steunt TreeSisters met een percentage van de opbrengsten van haar duurzame tafellinnen: SUSTAINED.
www.treesisters.org

Centrale Bibliotheek Den Haag | locatie winteratelier
De eerste locatie voor het pop-up atelier is de Centrale Bibliotheek in Den Haag. De Bibliotheek verbindt zich met plezier aan dit project. Deze zeer centrale, zichtbare en laagdrempelige instelling trekt dagelijks meer dan 3000 bezoekers.
www.bibliotheekdenhaag.nl

Atrium Den Haag | locatie eindpresentatie
De onthulling van het uiteindelijke kunstwerk zal plaatsvinden in het Atrium van het stadhuis in Den Haag. Bovendien zal de installatie in januari 2021 de hele maand in de centrale ruimte geëxposeerd worden.
www.atriumdenhaag.nl

Enschede Textielstad | materiaalontwikkeling
De materiaalontwikkeling voor de geweven stof is in handen van Annemieke Koster. Met gerecyclede materialen weeft zij moderne stoffen onder eerlijke arbeidsomstandigheden.
www.enschedetextielstad.nl

Fondsen
De fondsen die dit project steunen zijn VSB Fonds, Fonds 1818 en de Gravin van Bylandt-stichting. Zonder hen zou het kunstwerk niet tot stand kunnen komen!

Productie, marketing en educatie

Created with Sketch.

Sandra Scholtes | Productie en werving
Na een lange tijd in het onderwijs heeft Sandra haar ervaring en kennis gecombineerd met haar interesse voor kunst en cultuur. Daarin heeft zij zich gespecialiseerd in projectorganisatie binnen de culturele sector. Haar drijfveer is om samen met anderen te werken aan een geslaagd project voor bezoekers en deelnemers. De projecten kunnen zowel in het theater, op locatie of op scholen plaatst vinden. Als freelance producent werkt Sandra Scholtes aan verschillende projecten waarin theater, kunst, amateurs en professionals samenkomen. Voor 100.000 bomen richt Sandra zich op de ondersteuning van productie en werving van het hele traject.

Carola van der Heijden | Marketing, publiciteit en crowdfunding
Carola is cultuurmarketeer en kunsthistoricus. Haar bedrijf heet Cultuurvlinder met als ondertitel ‘verbindt mensen met cultuur’ en dat is precies wat ze doet! Ze werkt in de culturele sector, van theater tot beeldende kunst en als marketeer, fondswerver of projectleider van kunstprojecten. Ze was lange tijd werkzaam als hoofd Marketing van Theater De Regentes en werkt vanaf 2012 als zzp’er o.a. voor de Grafische Werkplaats Den Haag, Art-S-Cool, Haagse Rondgang, Amstel Quartet en Fields of Wonder.
Voor 100.000 bomen houdt ze zich bezig met crowdfunding, marketing en publiciteit.
www.cultuurvlinder.nl

Krista te Brake | Educatie
Krista’s grote interesses zijn natuur en milieu, kunst en cultuur, duurzaamheid en circulaire economie. Ze begeleidt zowel het creatief als het organisatorisch proces met aandacht voor de grote lijnen en de essentiële details. Ze ontwikkelt educatieve programma’s met het doel voor ogen, buiten de gebaande paden en daarbij schuwt ze experimenten niet. Ze luistert, kijkt, ruikt, proeft, trekt en duwt… Met luchtigheid en humor, dat gaat vanzelf. Haar opdrachtgevers waarderen haar om haar creatief denken, natuurlijk overwicht, doortastendheid en enthousiasme. Voor 100.000 bomen zal ze een educatieprogramma ontwikkelen voor diverse leeftijdsgroepen van het basisonderwijs.
www.kristatb.nl

Tekst, vorm, beeld, video en geluid

Created with Sketch.

Lise Lotte ten Voorde | Redactie
Lise Lotte studeerde museologie en journalistiek en volgde de opleidingen Filosoferen met kinderen en jongeren en Mindfulness in het museum. Haar focus ligt op trage kijk-technieken zoals mindfulness en VTS. Heel Lise Lotte’s eclectische praktijk (schrijven, cultuureducatie, filosoferen en productie/organisatie - van boerenmarkt tot het repareren van de wereld) is gestoeld op een filosofie van aandachtig stilstaan en mensen op een andere manier laten kijken en ervaren. Daartoe zoekt ze naar door nieuwsgierigheid gedreven ingangen tot kunst, cultuur en andere belangrijke kwesties om zo tot een groter inzicht en diepe verbondenheid met de dingen te komen. De hermetische uitleg mag van haar overboord. Lang leve de verwondering!
Voor 100.000 bomen vat ze wekelijks een verhaal samen voor online gebruik en verzorgt ze de teksten in de publicatie.
www.cultuurcocktail.eu

Nina Mathijssen en Marnix de Klerk | Grafisch ontwerp
Detour (Nina en Marnix) is een multi-disciplinair grafisch ontwerpbureau met de nadruk op visuele communicatie, campagnes en illustratie. Detours werkzaamheden zijn tweeledig; aan de ene kant bestaat het uit het ontwikkelen van de strategie en het ontwerpen van sociaal activistische campagnes. Aan de andere kant is Detour werkzaam in de culturele sector en voor bedrijven waarbij vorm altijd de inhoud versterkt. Handwerk en handschrift speelt hierbij een belangrijke rol. Afhankelijk van waar de inhoud of het project om vraagt kan dat collage, tekening, aquarel, borduurwerk of textielwerk zijn.  Voor 100.000 bomen zal Detour de visuele communicatie ontwerpen, alsmede de publicatie achteraf. Detour zal al in een vroeg stadium meedenken over de aanvliegroute naar deze publicatie toe, en wat er nodig is aan beeldregistratie.
www.takeadetour.eu

Bruno van den Elshout | Fotografie
Bruno geeft vorm aan kunst- en onderzoeksprojecten die uitnodigen tot waardevolle ontmoetingen tussen mensen, ideeën en werelden. Hij doet dit met de bedoeling om constructieve, coöperatieve en duurzame manieren van samenleven en -werken te onderzoeken en te beoefenen. In 2012 fotografeerde hij een jaar lang ieder uur de Noordzeehorizon. Eerder reisde hij een jaar door Europa om 2700 jongeren te interviewen over hun dagelijks leven. Op dit moment werkt hij aan een kunstwerk-in-boekvorm over zijn project Whatever the Weather, waarvoor hij in 2018 met 144 mensen ieder een dag lang over het strand wandelde.
Voor 100.000 bomen zal hij de fotografie van het proces en het eindresultaat verzorgen.
www.photologix.nl

Sanne Vermaas | Video
Sanne is freelance filmmaker uit Den Haag. Ze maakt ze films met een oprecht karakter. Soms rauw, soms gepolijst, ontwapenend door beeldspraak. Een glinstering in de ogen of een lach op het juiste moment; zo vertaalt ze een verhaal naar een krachtige film. Sanne maakt onder andere films over duurzaamheid, zorg, burgerparticipatie en culturele projecten. Ze studeerde af aan de School voor Journalistiek; richting televisie en ontwikkelde zich door de jaren heen als veelzijdig filmmaker.
Voor 100.000 bomen verzorgt Sanne een wervende video vooraf en maakt ze een documentaire over het proces of het eindresultaat.
www.evariste.nl

Arno Peeters | Audiotour
Arno is autodidact geluidsvormgever, componist en radiomaker. Hij was een van de eerste techno-artiesten van Nederland en won in 1998 een prestigieuze compositieprijs tijdens het International Rostrum for Electroacoustic Music. Sinds eind jaren ’90 componeert hij soundscapes in surround, binaural of 3D. Momenteel monteert hij in zijn eigen studio radio en podcasts, geeft ook vorm aan audiotours en hoorspelen of doet geluid bij beeld. Ook geeft hij workshops, gaf jarenlang advies bij het Mediafonds en nu bij het NPO Fonds.  Voor 100.000 bomen zal hij een driedimensionaal klankbeeld verzorgen dat als 'audiotour' te horen is in de installatie.
www.tapetv.nl

Borduurbegeleiders

Created with Sketch.

Majo van der Woude
Voor Majo betekent borduren het creëren, het bestuderen, het bewaren maar ook doorontwikkelen van oude technieken, het overdragen van deze kennis en kunde en het samenzijn en samenwerken met gelijkgestemden in (community)projecten. Naast het geven van borduurworkshops en -cursussen heeft zij o.a. het borduurproject Gothic Gestures van Marinus Boezem in de Oude Kerk (2016/2017) begeleid.
www.treeofneedlework.nl

Paola Varela Marnich
Paola komt uit Chili, woont in Den Haag en geeft Spaanse les. Sinds 2009 doet zij als deelnemer mee aan verschillende projecten van studio vruGt en van andere kunstenaars.
In haar rol als borduurbegeleider bij 100.000 bomen wil zij haar vaardigheden doorgeven, borduurders begeleiden bij het technische aspect van het ambacht en deelnemers motiveren het beste uit zichzelf te halen. Paola wil de borduurders met plezier en verantwoordelijkheid binnen de gestelde kaders hun bijdrage laten leveren om de doelstellingen van het project te realiseren.

Verhalenverzamelaars

Created with Sketch.

Joya de Bock
Tijdens haar studie Culturele Maatschappelijke Vorming kwam Joya erachter dat haar talent voor organiseren, produceren en socialiseren goed van pas kwam in de culturele sector. Van festival tot theatervoorstelling, van tentoonstelling tot participatieproject. Met al haar productie-ervaring en positieve instelling weet Joya de mensen achter het werk te blijven zien. Het is van belang dat een project gestroomlijnd verloopt maar nog belangrijker is dat iedereen op de vloer, de organisatie en het publiek een bijzondere, mooie en positieve ervaring beleeft.

Bestuursleden

Created with Sketch.

Esther Didden | Voorzitter 
Leo Sterrenburg | Penningmeester
Riëtte van Raamsdonk | Secretaris